Mars’tan yeni sismik veriler elde edildi

Mars Yüzeyinin Altında Sıvı Su Bulunabilir

Hiroşima Üniversitesi’nden Ikuo Katayama ve Deniz Jeodinamiği Araştırma Enstitüsü’nden Yuya Akamatsu, yaptıkları incelemede Mars yüzeyinin 10 ila 20 kilometre derinliğinde sıvı suyun olabileceğini öne sürdü. Bu çıkarım, NASA’nın 2018 yılında Mars’a indirdiği ‘InSight’ aracındaki SEIS (İç Yapı İçin Sismik Deney) cihazından elde edilen verilere dayanıyor.

SEIS cihazı, Mars depremleri ve meteor çarpmalarından kaynaklanan sismik dalgaları algılar. Bu dalgaların gezegenin iç katmanlarında nasıl yayıldığı incelenerek, yeraltındaki kayaçların yapısı ve yoğunluğu hakkında bilgi sağlar.

Özellikle P ve S dalgalarının hızları ve yayılma davranışları, araştırmacılara içinde sıvı bulunup bulunmadığına dair değerli ipuçları verir. S-dalgaları suyun içinden geçemezken, P-dalgaları yoğun maddelerde daha hızlı ilerler. 10 ve 20 kilometre derinlikte sismik hızlardaki ani değişimler, Katayama ve Akamatsu’ya göre kuru ve su dolu çatlaklar arasındaki geçişten kaynaklanıyor olabilir.

Araştırmacılar, Mars kabuğuna benzeyen İsveç’teki diyabaz kayaları üzerinde kuru, ıslak ve donmuş koşullarda deneyler gerçekleştirdi. Piezoelektrik vericilerle yapılan çalışmalar, sismik dalgaların farklı koşullarda belirgin şekilde değiştiğini gösterdi. Bu bulgu, sismik verilerde gözlenen sınırların kuru ve ıslak kayaçlar arasındaki geçişle uyumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Katayama, “Mars’ta milyarlarca yıl önce suyun var olduğunu gösteren çok çalışma var. Ancak modelimiz, günümüz Mars’ında da sıvı suyun var olabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, gezegenin derinliklerinde sıvı su bulunmasının, mikroskobik yaşam olasılığını artırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Batman mi Superman mi: Hangisi kazanır? Yapay zekaya da sorduk

Batman mi, Superman mi? Peki, bu iki süper kahramandan hangisi daha güçlü? Karşı karşıya gelirlerse hangisi kazanır? Çizgi roman dünyasının bu klasik tartışmasının yanıtını yapay zekaya sorduk…

Android kullanıcılarına müjde: Beklenen özellik sonunda geliyor!

Google, Android telefonlarda çoklu görev konseptini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda şirketin mevcut bölünmüş ekran modundan daha farklı çalışan ve birden fazla uygulamanın daha kolay açılmasına ve geçiş yapılmasına imkan …

Clair Obscur: Expedition 33 etkileyici çıkışını satış rakamlarıyla taçlandırdı

Nisan ayı oyun dünyası için epey verimli geçti. Bu yılın en yüksek eleştirmen puanını alarak herkesi şaşırtan Blue Prince’in çıkışıyla başlayan ay, The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered’ın sürpriz çıkışıyla devam etti. Ancak görünen o ki …

Fotoğraf düzenleme programı önerisi için en iyi fotoğraf düzenleyiciler (2025)

Fotoğraf düzenleme programları, telefonla veya fotoğraf makinesi ile çektiğiniz resimleri halihazırda olduğundan daha da muhteşem hale getirmenize yardımcı olur. Fotoğraf düzenleyiciler, yazı ekleme, arka planı silme, renkleri değiştirme, efekt …

5.500 mAh pil ve 6 GB RAM: vivo Y37c tanıtıldı!

vivo, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Çinli marka bu kapsamda teknik özellikleriyle dikkatleri çeken Y37c modelini vitrine çıkardı. Peki, markanın yeni modeli tam olarak neler sunuyor? İşte ayrıntılar! vivo Y37c …

Pilleri çöpe attıkça felaket yaklaşıyor: Asit yağacak

Günlük hayatta sıkça kullandığımız piller, doğru şekilde geri dönüştürülmediğinde çevre için büyük bir tehlike oluşturuyor. Özellikle kontrolsüz şekilde doğaya atılan atık piller, toprağı ve su kaynaklarını kirletmekle kalmıyor, ilerleyen süreçte atmosferi de etkileyerek asit yağmurlarına zemin hazırlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir