Faturalarda yeni dönem başlıyor

Elektrik Faturaları Yeni Dönemde Değişiyor!

Elektrik faturaları 1 Şubat’tan itibaren farklı bir düzene geçiyor. Yüksek tüketim yapanlar artık daha fazla ödeyecek. Ayda 417 kilovatsaat ve üzeri elektrik tüketimi olan aboneler, gerçek maliyet üzerinden faturalandırılacak. Bu da şu demek oluyor ki, daha fazla elektrik tüketenler önümüzdeki şubat ayından itibaren daha yüksek fatura ödeyecekler.

Yeni Düzenleme Nasıl Olacak?

Yüksek miktarlarda elektrik tüketenleri yakından ilgilendirecek bu düzenlemede yıllık 5 bin kilovatsaat kullanım sınırı belirleniyor. Aylık bazda ise bu 417 kilovatsaate denk geliyor. Abonelerin yıllık toplam tüketiminin ortalaması hesaplanarak bu sınırın altındakilere standart fatura kesilmeye devam edecek.

Faturalar Nasıl Hesaplanacak?

Konut aboneleri için fatura tutarı bin 50 lirayı aştığında daha yüksek bir dilime geçecekler. Ticari işletmeler için ise bu rakam 5 bin liraya denk gelecek. Türkiye genelinde ortalama bir hane için elektrik faturası 414 lira civarında seyrediyor. Belirlenen sınırın üzerindeki tüketimlerin faturası artık iki katı ödenecek. Örneğin, daha önce bin 50 lira ödeyen bir abone artık 2 bin lirayı cebinden çıkaracak. Ancak belirlenen sınırın altındaki kullanımlar için herhangi bir değişiklik olmayacak. Yani, 500 lira ödeyen aboneler yine aynı miktarı ödemeye devam edecekler.

Kimi Etkileyecek?

Türkiye’de yaklaşık 40 milyon konut abonesi bulunmaktadır. Yeni düzenleme ise bu abonelerin sadece yüzde 3’ünü, yani yaklaşık 1,2 milyon kişiyi etkileyecek. Böylelikle 50 milyar liralık Hazine desteği de kaldırılmış olacak.

İki Kesim Muaf Tutulacak

Yeni düzenleme sadece konut içi kullanımı değil, apartman ve site ortak alanları için de geçerli olacak. Ancak, cami ve cemevleri bu uygulamadan muaf tutulacaklar.

Related Posts

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı: ABD verileri ve tarife müzakereleri odağında

Küresel piyasalar, ABD’nin yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya iyimser bir başlangıç yaptı. Ticaret müzakerelerine yönelik beklentiler risk iştahını desteklerken, ABD büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların radarında.

Nitelikli turisti uçuşa geçirecek

THY yüksek harcama yapan turistleri Türkiye’ye çekmek için harekete geçti. Hedef Japonya’nın aralarında olduğu 11 ülkeden 2033’e kadar 45 milyar dolar turizm geliri elde etmek. Terörsüz Türkiye adımlarıyla turist sayısının artacağı vurgulandı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Yatırımcılar dikkat! Gram altında sert düşüş sonrası iki kritik tahmin

Altın fiyatları salı günü tarihi rekor seviyeleri test ettikten sonra ani düşüşe geçti. Gram altın fiyatı 4 bin 300 TL’yi aştıktan sonra cuma günü 4 bin TL seviyelerine doğru yöneldi. Kısa süre içerisinde yaşanan sert kaybın ardından piyasalarda beklentiler de değişti. Ekonomist Hikmet Baydar gram altın için 2 kritik hedefi işaret ederken, dolar/TL için de tahminlerini paylaştı. İşte detaylar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir