Kira sözleşmelerinde yeni dönem: Emlakçılar da dahil edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Dijital Kira Sözleşmesi Çalışması Emek Aşmaya Devam Ediyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital kira sözleşmesi projesi, ikinci aşamaya geçiyor. İlk aşama Kasım 2024’te tamamlandı ve bu aşamada taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden dijital kira sözleşmeleri oluşturabiliyorlardı. Yapılan yeni düzenleme ile artık emlakçılar da bu sürece dahil edilebilecekler.

Mevcut sistemde, mülk sahipleri e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünde sözleşme hazırlıyor ve kiracılar da bu sözleşmeyi onaylayarak işlemi tamamlıyordu. Zaman damgalı barkodlu belgeler eklenen sözleşmelerin doğrulama işlemleri yine e-Devlet üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Bununla birlikte, emlakçıların süreçten dışında kalması uygulamada eksiklik yaratıyordu. Tapu ve Kadastro Entegrasyonlu Dijital Belgelendirme (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, yapılan yeni düzenleme ile artık emlak danışmanlarının da resmi olarak bu sürece dahil olabileceğini açıkladı. Akçam’a göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü sistemi üzerinden mülk sahipleri emlakçılara yetki verebilecekler. Bu sayede emlak danışmanları, sözleşmeyi kiracıya dijital ortamda iletip barkodlu belge oluşturabilecekler. Bu adım, emlakçıların mesleklerini dijital ortamda resmi şekilde icra etmelerine olanak tanıyacak.

“Kira Sözleşmeleri Artık e-Devlet Üzerinden Yapılmalı”

Akçam’a göre, kira sözleşmelerinin ileride e-Devlet üzerinden yapılmasının zorunlu hale gelmesi gerekiyor. Bu sistem sayesinde kiracı güvenilirliği, mesken süresi ve kira artış oranı gibi önemli bilgilerin Bakanlık tarafından sağlıklı bir şekilde belirlenebileceğini belirtti.

Ayrıca, Borçlar Kanunu’na göre kefilin ıslak imzası zorunluluğuna ilişkin dijital çözümler üzerinde çalışmalar devam ediyor. Sistem zorunlu hale geldiğinde, kira sözleşmelerine ilişkin birçok uyuşmazlığın önlenebileceği, kayıt dışılığın azaltılabileceği ve dolandırıcılık olaylarının engellenebileceği bekleniyor.

Related Posts

Tarım, gıda ve içecek sektöründen 11,54 milyar dolarlık ihracat

Tarım, gıda ve içecek sektörünün ihracatı ilk 5 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,06 artışla 11,54 milyar dolara yükseldi.

Bakan Kacır: Türkiye’yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getireceğiz

TÜBİTAK Yapay Zeka Ekosistem Çağrısı Sözleşme İmza Töreni’nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye’de hiper ölçek veri merkezlerinin kurulmasını hızlandıracağız. Türkiye’yi yapay zeka devrimine liderlik eden ülkelerden biri haline getirmek için çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettireceğiz” dedi.

Altında ‘bekleyin’ uyarısı: Faiz indirimlerinin kaderi CHP davasına bağlı

CHP davası ve enflasyon verisi bu hafta piyasalarda yön belirleyeceğini söyleten ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz, Altın için kısa vadede alım önermeyen Eryılmaz, yatırımcılara faiz ve gümüş fonlarını işaret etti.

‘Bu bir çökme operasyonu’

Boğazın ikonik yapılarından Hotel Les Ottomans bugün ihaleye çıkıyor Ünal Aysal, piyasa değeri 180 milyon dolar olan yapının çok düşük tekliflere gitme ihtimali için bir ‘çökme operasyonu var’ dedi.

Doğal gazda işlem tutarı iki katına çıktı

Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) verilerine göre, Türkiye spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi dikkat çekici bir artış gösterdi. 1 Temmuz tarihli verilerde, günlük işlem hacmi 16 milyon 664 bin 68 liraya ulaştı. Bu rakam, bir önceki günkü 8 …

Kapalıçarşı’da han tedirginliği

Çarşıdaki esnaf piyasadaki durgunluktan şikayetçi hanlardaki dükkanlar ise kapış kapış gidiyor… Esnaf, “Biz dükkanı zor döndürürken, arka taraftaki hanları dolduran yabancı uyrukluların yüklü para transferi yaptığını duyuyoruz” dedi.