Mart ayının zam şampiyonu beli oldu: Yüzde 60 zamlandı!

İstanbul’da Mart ayında gıda fiyatlarındaki dalgalanma dikkat çekti. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre, bir önceki aya kıyasla 336 ürün arasında 208’inin fiyatı artarken, 52’sinde düşüş yaşandı. Gıda ve ulaşım harcamalarında belirgin fiyat değişimleri gözlemlenirken, en büyük fiyat artışı taze fasulyede görüldü.

SEBZE FİYATLARI EL YAKIYOR

İTO’nun yayımladığı verilere göre, 2025 Mart ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 60,36 ile taze fasulyede yaşandı. Taze fasulyeyi sırasıyla yüzde 43,88 artışla patlıcan, yüzde 41,93 artışla kabak ve yüzde 41,73 artışla dolmalık biber takip etti. Ulaştırma sektöründe de zamlar dikkat çekti. Şehirlerarası otobüs bileti fiyatları yüzde 34,58 yükselirken, erkek berberinde saç kesim ücreti yüzde 25,23 arttı.

FİYATI EN ÇOK DÜŞEN UÇAK BİLETİ OLDU

Öte yandan, Mart ayında fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 26,03’lük gerileme ile uçak bileti oldu. Ev eşyası grubunda porselen ev eşyası fiyatı yüzde 14,19 azalırken, gıda ürünleri arasında kıvırcık yüzde 7,98, zeytinyağı ise yüzde 2,89 ucuzladı.

Gıda fiyatlarında yaşanan dalgalanmanın temel nedenleri arasında mevsim geçişleri, arz-talep dengesi ve döviz kuru hareketlilikleri gösteriliyor. Yetkililer, önümüzdeki aylarda fiyat değişimlerinin süreceği yönünde uyarılarda bulunuyor.

Related Posts

Uludağ İhracatçı Birliklerinin nisan ayı ihracatı 3 milyar 244 milyon dolar oldu

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nisan ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak 3 milyar 244 milyon dolar oldu.

ABD’li enerji devlerinin kârı düştü

ABD’li büyük enerji şirketi Exxon Mobil’in ocak-mart dönemindeki kârı yıllık bazda yüzde 6,2, ülkenin büyük petrol üreticilerinden Chevron’un kârı da yüzde 36,4 azaldı.

Garanti BBVA mobil uygulama erişim sorunlarıyla gündemde: Kullanıcılar işlem yapamıyor!

Garanti BBVA mobil bankacılık uygulamasına erişim sağlamak isteyen kullanıcılar, 2 Mayıs itibarıyla çeşitli sorunlarla karşılaşıyor. Kullanıcılar, uygulamaya giriş yapamadıklarını ve bankacılık işlemleri gerçekleştiremediklerini belirtiyor. Garanti BBVA’dan ise henüz resmi bir açıklama yapılmış değil.

Bankacılık sektörünün mevduatı azaldı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 25 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 101 milyar 619 milyon 913 bin lira azalarak 22 trilyon 526 milyar 642 milyon 306 bin liraya geriledi.

KKM bakiyelerindeki düşüş sürüyor

Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM), geçen hafta 21 milyar 430 milyon lira azalarak 685 milyar 156 milyon liraya düştü.

‘Türkiye’yle ticaret hacminde hedefimiz 10 milyar dolara ulaşmak’

Libya Ekonomi ve Ticaret Bakanı Muhammed Huveyc, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüşmelerinin ardından, iki ülke arasında ticaret hacmini 10 milyar dolara çıkarma hedefini belirlediklerini söyledi.