Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

 

Çiğ sebzelerin besleyici değeri genellikle daha yüksektir, ancak pişirmek bazı vitamin ve mineralleri kaybetmesine neden olabilir ancak emilimlerini arttırabilir. Hangi sebzelerin çiğ tüketilmesi daha iyi hangilerinin pişirilmesi gerektiği konusunda bir rehber sunuyoruz.

Pişirme işlemi genellikle sebzelerin besin değerini azaltır, özellikle suyu çözünür vitaminler ve mineraller için geçerli olabilir, bu nedenle suyunu da tüketerek çözülebilirler. Ancak suyunu dökerken bu vitaminler kaybolabilir.

Lahana, brokoli, ıspanak, bezelye gibi sebzeler, C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olan sebzelerdir. Bu vitaminler ısının etkisiyle parçalanabilir, bu nedenle C ve B vitaminleri açısından zengin sebzeleri az su ve hafif bir şekilde pişirmek en iyisidir.

Tere, biber, ıspanak, domates ve marul gibi sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde C vitamini ve B vitaminleri bakımından zengin olabilir. Dengeli bir beslenme bu vitaminleri sağlayabilir.

Hangi sebzeler pişirilirken daha besleyici hale gelir?

Havuç, bal kabağı, tatlı patates gibi sebzeler pişirildiğinde besleyici olabilir çünkü pişirme işlemi hücre yapısını bozar ve besin öğelerinin emilimini artırabilir.

Bazı dezavantajları olmasına rağmen pişme işlemi sebzelerin lezzetini artırabilir ve bu da daha fazla tüketmeyi teşvik edebilir.

İpucu: Sebzeleri doğrayın

Sebzeleri ince ince doğramak, çiğ halde tüketildiklerinde daha lezzetli olmalarını sağlayabilir.

Çiğ beslenme diyetleri hakkında

Çiğ beslenme diyetleri, son yıllarda popülerlik kazanan bir beslenme trendidir. Ancak protein, B12 vitamini ve demir gibi önemli besin öğelerini yeterli miktarda almak zor olabilir.

Çiğ yiyeceklerin hızlı ve basit bir şekilde hazırlanabilmesi avantaj sağlar.

Bu makale ilk olarak Ağustos 2019’da BBC Food’da yayımlandı.

Related Posts

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Görünmeyen tehlike: Erkek bebeklerde sessizce ilerliyor!

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, yenidoğan erkek bebeklerde sıkça görülen inmemiş testisin tedavi edilmediği takdirde kısırlığa ve testis kanserine yol açabileceğini belirtti. Aileler bu durumu göz ardı etmemeli.

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi

Toplu sözleşme öncesi sağlık emekçileri taleplerini Edirne’den dile getirdi. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Genel Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “Bu kez o masada ilk kez kamu emekçisinin sözü söylenecek. 6 milyonun alım gücüne, haklarına böylesi keyfi bir karar mekanizmasıyla kader biçenler bu kez o masada karşılarında gerçekleri haykıran bir taraf görecek” dedi.

20’lik dişlerini bankada saklayan var! Tamir çipi devrede: ‘Türkiye de adım attı’

20’lik dişler artık sadece cerrahi atık değil. İçerdikleri kök hücrelerle sinir, kemik, kornea ve damar dokularının yenilenmesinde rol oynayabiliyorlar. Yani bu da pek çok hastalığın tedavisinde umut vadettiği anlamına geliyor. Öyle ki yirmilik dişler artık çöpe atılmıyor, özel bankalarda saklanıyor. “Türkiye’de de adımlar atıldı” diyen Doç. Dr. Münir Demirel anlattı.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.