Rafine Unlar Kanser Riskini Artırıyor

İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Betül Demirbaş, beslenmede özellikle rafine edilmiş unların kullanımının kolorektal, mide, üst sindirim sistemi, meme ve tiroid kanserleri riskini arttırdığını belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demirbaş, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı tarafından 4 yılda bir Dünya Kanser Raporu hazırlandığını aktardı.

Geçen yıl yayımlanan raporda, 2022’de kanser teşhisi konulan kişi sayısının 20 milyon olduğu ve kanser nedeniyle 9,7 milyon ölümün yaşandığının bildirildiğine değinen Demirbaş, “Raporda yapılan tahminlere göre 2050’de dünyada 35 milyondan fazla yeni kanser vakasının olacağı öngörülüyor.” ifadelerini kullandı.

Demirbaş, dünya genelinde her 5 kişiden birinin kansere yakalandığını, 9 erkekten biri ve 12 kadından birinin ise kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı.

Dünya genelinde 2022’de en sık görülen kanser türlerinin sırasıyla akciğer, meme, kolorektal, prostat ve mide kanseri olduğunu ifade eden Demirbaş, Türkiye’de 2022’de 240 bin 13 yeni kanser vakasının tespit edildiğini kaydetti.

“Fazla kilolu veya obez olmak kansere yakalanma riskini artırıyor”

Günlük yaşamda kanser riskini arttıran ya da azaltan faktörler olduğuna işaret eden Demirbaş, şu değerlendirmede bulundu:

“Özellikle sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, bakteri ve virüs enfeksiyonu, yüksek miktarda pestisit ve yapay kimyasallara maruz kalma, radyasyona maruziyet, yüksek yağlı besinlerin fazla miktarda tüketimi, yetersiz taze sebze ve meyve tüketimi, yetersiz posa tüketimi, olumsuz çalışma koşulları, tuzlanmış, tütsülenmiş ve dumanlanmış besinlerin fazla tüketimi, fiziksel hareketsizlik, fazla kilolu veya obez olmak kansere yakalanma riskini artırmaktadır.”

Demirbaş, özellikle meme, kalın bağırsak-rektum ve kan kanserlerinin obez bireylerde normal ağırlıktakilere göre daha fazla görüldüğünü belirtti.

Yağlı besinler ve bozulmuş yağ tüketiminin kanser yapıcı ve ilerletici maddelerin de alımının artmasına neden olduğunu ifade eden Demirbaş, “Beslenmede özellikle rafine edilmiş unların kullanımı kolorektal, mide, üst sindirim sistemi, meme ve tiroid kanserleri riskini arttırmaktadır.” bilgisini paylaştı.

Demirbaş, beslenme şeklinin kanser oluşumunda etkili olmasının yanı sıra hastalığın kendisinin de bireyin beslenme durumunu olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

Kanserden korunmak için beslenme önerilerini de paylaşan Demirbaş, şu tavsiyelerde bulundu:

“Sağlıklı vücut ağırlığına ve bel çevresine ulaşmak, ağırlık kazanımından kaçınarak bu ağırlığı korumak, mevsimin taze sebze ve meyvelerini seçerek, günlük en az beş porsiyon ve üzerinde tüketmek, tüketmeden veya hazırlamadan önce suyun altında, gerekli durumlarda sirkeli suda bekleterek, iyice temizlemek, posa alımını arttırmak, süt ve süt ürünleri tüketimini en az 2 porsiyon/gün olarak tüketmek, kahve, çay, kola, çikolata gibi kafein içeriği yüksek olan yiyecek ve içeceklerin tüketimini sınırlamak, enerji yoğunluğu düşük besinlerin tüketimini tercih ederek, fast food tarzı besinlerin tüketimini azaltmak, mümkünse hiç tüketmemek.”

Related Posts

VİOP’ta endeks kontratı güne düşüşle başladı -29 Nisan 2025

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, güne yaklaşık yüzde 0,2 düşüşle 10.201,00 puandan başladı.

Yer: Tekirdağ! 8 bin TL’lik kirayı ödeyemedi: Tahliye ve kira bedeli için dikkat çeken karar

Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümüne bir yenisi daha eklendi. Tekirdağ’da 8 bin TL ile bir ev kiralayan kişi kirasını ödeyememeye başladı. Ev sahibi süreci yargıya taşısa da öncesinde zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Arabulucu huzurunda tahliye ve kira bedeli konusunda dikkat çeken bir anlaşmaya imza atıldı. İşte detaylar… 

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı: ABD verileri ve tarife müzakereleri odağında

Küresel piyasalar, ABD’nin yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya iyimser bir başlangıç yaptı. Ticaret müzakerelerine yönelik beklentiler risk iştahını desteklerken, ABD büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların radarında.

Nitelikli turisti uçuşa geçirecek

THY yüksek harcama yapan turistleri Türkiye’ye çekmek için harekete geçti. Hedef Japonya’nın aralarında olduğu 11 ülkeden 2033’e kadar 45 milyar dolar turizm geliri elde etmek. Terörsüz Türkiye adımlarıyla turist sayısının artacağı vurgulandı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir