Suriye kazığında ikinci perde… Listede neler var

Türkiye ve Suriye Arasında İndirimli Gümrük Vergisi Anlaşması: İşte Detaylar

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye’nin önceki dönemde yüzde 300 ile 500 arasında artırdığı gümrük tarifeleri sonrasında, iki ülke arasındaki görüşmelerin devam ettiğini açıklamıştı. Bakan Bolat, bugün 269 üründe gümrük vergisi indirimine gidildiğini belirtti. Bu kararın alınmasındaki en büyük etken, Türkiye’den Suriye’ye yapılan ihracatın büyük ölçüde azalmasıydı.

Bakan Bolat, Suriye’de Esad yönetiminin devrilmesinin ardından Türkiye-Suriye ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını dile getirdi. Bu kapsamda Suriye Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Basil Abdul Hannan ile yapılan video konferans toplantısında karşılıklı fikir alışverişinde bulunulduğunu belirtti. Bolat, kurumların yerine oturmasıyla karşılıklı ziyaretlerin gerçekleşeceğini söyledi.

269 ÜRÜNDE İNDİRİM: DETAYLAR

Bolat, 11 Ocak’ta yürürlüğe konulan gümrük rejimini, “bazı kesimlerce yanlış algılandığını ve kötü niyetli şekilde yorumlandığını” belirtti. Geçen hafta yapılan Şam ziyaretinde yapılan görüşmeler sonucunda bazı ürünlerin gümrük vergilerinin gözden geçirilmesine karar verildiğini söyleyen Bolat, “Suriye, bu hafta itibarıyla Türkiye’ye yapılacak ihracatta bazı ürünlerde gümrük vergilerini düşürme kararı aldı. Tavuk yumurtası, un, mısır, süt, krema, demir-çelik ve hijyen ürünleri gibi başlıca ürünlerin yer aldığı 269 ürün için indirim yapılacak. Bu kararın Türkiye’ye yönelik alındığı iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır, asılsızdır.”

ŞAM GÖRÜŞMELERİ

Ticaret Bakanlığı heyeti, geçtiğimiz günlerde Şam’da yetkililerle bir araya geldi ve 11 Ocak 2025’ten bu yana tüm ülkeler ve sınır kapılarında uygulanan gümrük vergilerinin belirli ürünler için yeniden değerlendirilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Ayrıca, 2011’de askıya alınan Türkiye-Suriye Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) detaylı bir ekonomik ortaklık anlayışıyla yeniden yürürlüğe konması konusunda müzakerelere başlanması kararlaştırıldı.

Related Posts

Yer: Tekirdağ! 8 bin TL’lik kirayı ödeyemedi: Tahliye ve kira bedeli için dikkat çeken karar

Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıkların çözümüne bir yenisi daha eklendi. Tekirdağ’da 8 bin TL ile bir ev kiralayan kişi kirasını ödeyememeye başladı. Ev sahibi süreci yargıya taşısa da öncesinde zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Arabulucu huzurunda tahliye ve kira bedeli konusunda dikkat çeken bir anlaşmaya imza atıldı. İşte detaylar… 

Küresel piyasalar haftaya pozitif başladı: ABD verileri ve tarife müzakereleri odağında

Küresel piyasalar, ABD’nin yoğun bilanço ve veri gündeminin takip edileceği haftaya iyimser bir başlangıç yaptı. Ticaret müzakerelerine yönelik beklentiler risk iştahını desteklerken, ABD büyüme ve istihdam verileri yatırımcıların radarında.

Nitelikli turisti uçuşa geçirecek

THY yüksek harcama yapan turistleri Türkiye’ye çekmek için harekete geçti. Hedef Japonya’nın aralarında olduğu 11 ülkeden 2033’e kadar 45 milyar dolar turizm geliri elde etmek. Terörsüz Türkiye adımlarıyla turist sayısının artacağı vurgulandı.

Türkiye’nin dev şirketi Fransızlara satılıyor

Borusan şirketlerinden Borusan Tedarik Zinciri Çözümleri ve Teknoloji A.Ş.’nin Fransız denizcilik devi CMA CGM iştiraki CEVA Logictics’e 440 milyon dolar bedelle satışı için taraflar arasında sözleşme imzalandı. Satış süreci, Rekabet Kurumu’nun onayının ardından tamamlanacak.

‘Gıda enflasyonuna artık çözüm bulun’

ASO Başkanı Seyit Ardıç, yüksek gıda fiyatlarının yoksul ve orta gelirli halkın alım gücünü ciddi şekilde etkilediğini, gelir adaletsizliğini daha da bozduğunu belirtti. Ardıç, gıda enflasyonuna çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

IMF’den Türkiye değerlendirmesi: ‘Öngürülemeyen şoklara açık…’

IMF Avrupa Departmanı Direktörü Kammer, Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesinin nedenlerini paylaştı. Kammer ayrıca dezenflasyon sürecinin daha hızlı gerçekleşmesi gerektiğini ve bunun da daha sıkı bir makroekonomik politika bileşimini gerektirdiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir