Çiçek Tersanesi, Zor Günler Yaşıyor: İcra Yoluyla Satışa Çıkarıldı
Türkiye’nin köklü tersanelerinden biri olan ve 1971’de Yüksek Mühendis Celal Çiçek tarafından kurulan Çiçek Tersanesi, İngiltere merkezli bir firma tarafından kiralanan Tuzla’daki tarihi tersane için açık artırma ve pazarlık usulüyle icradan satışa çıkarıldı.
Uzun süredir devam eden mali sorunların ardından İstanbul Anadolu 9. İcra Dairesi tarafından yürütülen icra takibi sonucunda, tersane için 12 Temmuz’da ilk açık artırma yapılacak. Tuzla’daki 40.000 metrekarelik alanı olan tersanenin muhammen bedeli 1 milyar 680 milyon lira olarak belirlendi.
Değerleme raporuna göre, kuru havuz, iskeleler, vinçler, kızaklar, makineler ve üst haklar bu bedele dahil edildi. Tersane sahasında yapılan keşifte, mevcut durumuyla tam teşekküllü üretim ve bakım-onarım faaliyetleri için uygun olduğu raporlandı.
Ayrıca, “Çiçek Tersanesi – Çiçek Shipyard” markası da en az 1 milyon lira fiyatla satışa sunulacak. 2012’de yaşadığı mali sıkıntıları aşamayan ve 2016’da iflasını talep eden yarım asırlık Deniz Endüstri’nin de tersane ile bağlantısı bulunuyor.
ATATÜRK’ÜN MİRASI BURADA KURTARILDI
Kurtuluş Savaşı’nın ilk işaretini veren Kartal İstimbotu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla restore edilerek Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmişti. 2016 yılında Tuzla’da yarı batık halde bulunan Kartal İstimbotu da tersanenin önemli miraslarından biri konumunda.