Yemen’deki Husiler, alıkoydukları 153 kişiyi serbest bıraktı

Husiler Yemen’de 153 Kişiyi Serbest Bıraktı

Husiler, Yemen’deki 153 kişiyi ‘tek taraflı girişim kapsamında’ serbest bıraktıklarını duyurdu. Husilere ait El Mesire televizyon kanalının haberine göre, Husilerin Esirler Komitesi Başkanı Abdulkadir El Murtaza, başkent Sana’da basın toplantısı düzenledi. Murtaza, ‘tek taraflı başlattıkları insani girişimi uygulama çerçevesinde savaş cephelerinde alıkoydukları hükümet yanlısı’ 153 kişiyi serbest bıraktıklarını söyledi.

Kızılhaç Doğruladı

AA’nın aktardığına göre, Komite Başkanı Murtaza, girişimin insani amaçlı ve tek taraflı olduğunu, serbest bırakılanların büyük çoğunluğunun hasta, yaralı, yaşlılar ve ailesinin tek erkek çocuğu olanlardan oluştuğunu belirtti. Murtaza, alıkoydukları kişileri serbest bırakarak kendi açılarından olumlu bir insani mesaj vermeyi amaçladıklarını ve hükümetin bunu doğru bağlamda okuyacağını umduklarını dile getirdi. Uluslararası Kızılhaç Komitesi de yaptığı açıklamada, Husilerin 153 kişiyi serbest bıraktığını doğruladı.

Komiteden yapılan açıklamada, serbest bırakılanların Kızılhaç’ın Sana’da düzenli olarak ziyaret ettiği ve yardım sağladığı tutuklular arasında yer aldığı belirtildi. Yemen’de hükümete bağlı güçler ile Husiler arasında bugüne kadar birçok cephede esir takası yapılırken, tarafların elindeki esir sayısına ilişkin net bilgi bulunmuyor.

BM, Faaliyetlerini Askıya Almıştı

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ocak Cuma günü bir açıklama yaparak Yemen’in başkenti Sana’daki çalışanlarına yönelik alıkoyma eylemlerinin ardından ülkede Husilerin kontrolünde olan bölgelerde tüm faaliyetlerini askıya aldığını duyurmuştu. BM Yemen İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin Twitter sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Sana’daki emrivaki yönetim (Husiler) dün kontrollerindeki bölgelerde görev yapan daha fazla BM çalışanını alıkoydu” ifadesi kullanılmıştı.

BM bünyesinde görev yapan tüm çalışanların can güvenliği için Husilerin kontrolünde olan bölgelerdeki resmi faaliyetlerin askıya alındığı ve ikinci bir duyuruya kadar bu kararın devam edeceği ifade edilmişti. Yemen’deki BM yetkililerinin alıkonulan çalışanların derhal önkoşulsuz serbest bırakılması için Husilere bağlı üst düzey yöneticilerle etkin çalışmalar yürüttüğü kaydedilmişti. BM açıklamasında ayrıca Husiler tarafından alıkonulan çalışanların sayısına veya uyruklarına ilişkin ise bilgi verilmemişti.

Guterres’ten Kınama

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de yaptığı yazılı açıklamada, “BM ve ortaklarının personeli, görevlerini icra ederken hedef alınmamalı, tutuklanmamalı ya da gözaltına alınmamalıdır. BM personelinin ve mülkünün güvenliği ve emniyeti sağlanmalıdır” demişti.

Söz konusu yedi personelin yanı sıra Haziran 2024’ten bu yana, 2021 ve 2023 yıllarından itibaren keyfi şekilde alıkoyulan BM personeli, uluslararası ve yerel sivil toplum kuruluşları, diplomatik misyon temsilcilerinin de derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep eden Guterres, Husi yönetiminin daha önceki taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğini kaydetmişti. Guterres, keyfi alıkoymaların BM’nin Yemen’deki milyonlarca ihtiyaç sahibine yardım ulaştırma çabalarını olumsuz etkilediğini belirtmişti.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Sırada faiz terörü var: Merkez Bankası’nın faiz lobilerine teslimiyeti sona erdirilmeli

Faiz sarmalı nasıl işliyor? Faiz sisteminden kimler kazançlı çıkıyor? Faizin düşmesini istemeyenler bunu neden yapıyor? Türkiye, faiz batağından nasıl kurtulabilir?

İngilizin kaçak villasının yıkımına ‘borç’ engeli

Antalya’nın Demre ilçesinde ‘Kekova’ olarak da adlandırılan bölgedeki Üçağız Yarımadası’nda İngiliz Cloudya Jamey Hankes’in pandemi döneminde denize sıfır inşa edilen, yıkım kararı Danıştay tarafından da onanan kaçak villanın yıkım ihalesini alan firmanın SGK borcu nedeniyle sözleşme imzalanamadı. Mühürlü olması gereken villanın turizm amaçlı kiraya verildiği ortaya çıktı.

Srebrenitsa Katliamı’nın 30. yılı… Özgür Özel: ‘Unutmayacağız çünkü unutulan soykırım tekrarlanır’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in “…Ve her şey bittiğinde hatırlayacağımız şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır” sözlerini alıntılayarak “30 yıl önce bugün, Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözü önünde gerçekleşen Srebrenitsa soykırımında öldürülen kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Sebep olanları, göz yumanları lanetliyorum. Unutmayacağız. Çünkü unutulan soykırım tekrarlanır” dedi.

96 kişinin ölümüne neden olan müteahhit mahkeme heyetine küfür etti!

Adana’da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkılarak 96 kişiye mezar olan Hasan Alpargün Apartmanı davası, İstinaf Mahkemesi’nin bozma kararının ardından Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. Duruşmada, tutuklu sanık müteahhit Hasan Alpargün mahkeme heyetine küfür ve hakaret etti.

İngiltere ve Fransa’dan nükleer ortaklığı: 50 bin asker hazır halde bekletiliyor

İngiltere Savunma Bakanı John Healey, İngiltere ve Fransa’nın nükleer araştırma, tatbikat ve test iş birlikleri için ortak çalışmalar yürüteceğini dile getirdi. Healey, artan tehditler karşısında caydırıcılığı artırmak için koordinasyon yaptıklarını da belirtirken 50 bin askerin Avrupa’nın ihtiyacı halinde hazır halde beklediğini kaydetti.

Ali Babacan Erdoğan’ın ‘TRT’ çıkışını yorumladı: ‘Uzun yıllar beraber çalıştığımız için…’

Silivri’de tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu davasının TRT’de yayınlanması çağrılarına ilişkin tartışmalar sürüyor. Önce Bahçeli ardından Erdoğan’ın da çağrıya yeşil ışık yakmasının ardından DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’dan da konuya ilişkin açıklama geldi.